Miss Gorilla - historie, które łączą ludzi i zmieniają rzeczywistość

9 Obrzydliwych Faktów o Produktach, Które Spożywasz Codziennie. Jak To Przeczytasz, Przestaniesz Je Kupować.

26 stycznia 2017
przez Miss Gorilla Team   |   8,5 tys. wyświetleń
9 Obrzydliwych Faktów o Produktach, Które Spożywasz Codziennie. Jak To Przeczytasz, Przestaniesz Je Kupować.

Powszechnie wiadomo, że wszystkie produkty, które kupujemy w sklepach, przepełnione są chemią. Jednak tego się na pewno nie spodziewałeś!

#1 Wosk, którym pokryte są cukierki i żelki stosuje się także do pastowania podłóg

Wosk Carnuba jest pozyskiwany z liści kopernicji, palmy, która rośnie w Brazylii. Jest szeroko stosowany w przemyśle, produkuje się z niego np. wosk samochodowy, a także ma zastosowanie w konserwatorstwie. Rozpuszcza się dopiero w benzynie lub w alkoholu.


#2 Czerwone cukierki zawdzięczają swój ekstraktowi z… suszonych robaków!

Za wszystko odpowiada składnik o nazwie karmin, którego oznaczenie na opakowaniu to E120. Robaki te to czerwce kaktusowe, które żyją w Meksyku. Dzięki swojej odporności na światło, wysoką temperaturę i utlenianie, znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Może cukierka?


#3 Sos ranczerski (farmerski) i farby malarskie posiadają ten sam składnik

Ten pyszny sos, który podajemy do frytek, nachosów, sałatek czy innych potraw posiada tlenek tytanu. Jest utleniony do IV stopnia i odpowiada za biały kolor dania. Znany jest pod nazwą E171 i używany jest do produkcji papieru, tworzyw sztucznych, farb i chemii do sprzątania.


#4 Miód powstaje w wyniku kilkukrotnego połykania i wypluwania nektaru przez pszczoły

Pszczoły połykają nektar, żeby zmieszać go ze swoją śliną, co powoduje rozłożeniu go na glukozę i fruktozę. Następnie przekazują mieszankę innym pszczołom i sytuacja powtarza się kilkukrotnie. Cały proces trwa kilkanaście minut.

Lubicie miodek? :)


#5 Cola posiada substancje zapobiegającą wymiotom

W każdej puszce napoju tego typu znajduje się około 10 łyżeczek cukru, co zdecydowanie przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Nasz organizm jest tak zaprogramowany, aby po nagłym przyjęciu tak dużej dawki cukru od razu zwymiotować. Producenci postanowili więc dodać kwasu fosforowego, który jest regulatorem kwasowości i dzięki temu po wypiciu coli czujemy się dobrze. Jest on oznaczony jako E338.


#6 W maśle orzechowym są szczątki insektów i sierść gryzoni

Na każde 100 g produktu przypada około 30 fragmentów ciała owadów, a także sierść gryzoni, które przebywają w pomieszczeniach produkcyjnych, żeby pozbywać się insektów.

Ciekawe, dlaczego nie piszą o tym na opakowaniu? :)


#7 Guma do żucia zawiera owczą lanolinę

Jest to zwierzęcy wosk, który otrzymuje się z czyszczenia wełny. Dodawana jest po to, żeby guma od razu nie twardniała. Producenci, którzy chcą ukryć tę nazwę, czasami piszą na opakowaniu po prostu baza gumowa.


#8 Substancja zmiękczająca pozyskiwana z włosów w chlebie

Większe przedsiębiorstwa, produkujące pieczywo na szeroką skalę, dodają do wyrobów L-Cysteinę, która jest otrzymywana z ludzkich włosów.


#9 Płyn chłodzący składnikiem dressingów do sałatek

Glikol propylenowy jest powszechnie stosowany jest jako płyn chłodzący w samochodach, a w kuchni - jako składnik kupnych dressingów do sałatek. Pochodzi z grupy alkoholi wielowodorotlenowych i otrzymywany jest z ropy naftowej.


Jeżeli teraz wyglądacie tak...

...to bardzo przepraszamy :) Musieliśmy Wam to pokazać! Udostępnijcie i ostrzeżcie znajomych!




Komentarze. Dołącz do dyskusji.