Miss Gorilla - historie, które łączą ludzi i zmieniają rzeczywistość

10 Prostych Sztuczek, Które Pomogą Ci Sprawdzić, Czy Dany Produkt Jest Świeży. Musisz Je Poznać!

5 lipca 2017
przez Miss Gorilla Team   |   12,1 tys. wyświetleń
10 Prostych Sztuczek, Które Pomogą Ci Sprawdzić, Czy Dany Produkt Jest Świeży. Musisz Je Poznać!

Każdy z nas kiedyś kupił coś nieświeżego. Nie dość, że zmarnowaliśmy pieniądze, to jeszcze naraziliśmy przez to swoje zdrowie. Dlatego lepiej więcej nie ryzykuj i sprawdź jak chronić się przed oszustami!

#1 Kurczak

Obejrzyj dokładnie mięso. Jeżeli zauważysz białe paski i grubą warstwę tłuszczu, to oznacza, że zwierzętom były wstrzykiwane hormony wzrostu. Powinieneś unikać tego rodzaju mięsa! Dodatkowo, jeżeli zauważysz, że ma żółte zabarwienie, w żadnym wypadku go nie jedz - na pewno nie jest świeże! Warto też sprawdzić, czy nie jest zbyt miękkie.

#2 Twarożek

Żeby przekonać się, czy kupiony twarożek faktycznie jest świeży, wykonaj prosty test. Zaaplikuj na niego odrobinę jodyny. Dzięki temu dowiesz się, czy twaróg zawiera skrobię. Jeżeli tak, to jodyna przyjmie kolor ciemnobłękitny, jeśli nie, stanie się żółta lub brązowa.

#3 Miód

W dzisiejszych czasach bardzo trudno jest o dobrej jakości miód. Aby to sprawdzić należy wykonać prosty test. Nalej odrobinę miodu na brzeg szklanki i obserwuj, jak spływa w dół. Jeżeli jest wysokiej jakości, będzie spływał grubą wiązką i powoli się rozpływał. Natomiast jeżeli będzie kapał i szybko się rozprzestrzeniał oznacza, że nie jest on zbyt wartościowy.

#4 Śmietana

Zastanawiasz się, czy zakupiona śmietana jest dobrej jakości? Wymieszaj łyżkę śmietany w szklance gorącej wody. Dobra śmietana wymiesza się z nią tworząc jednolitą, gęstą ciecz. Kiedy jednak zamiast tego zetnie się i utworzy białe płatki na powierzchni wody, niestety kupiłeś kiepski produkt.

#5 Mrożone warzywa

Mrożonki to najszybszy pomysł na obiad. Zazwyczaj wydaje nam się, że mrożone warzywa nie mogą być popsute, ale niestety jesteśmy w błędzie. Jeżeli opakowanie zawiera kawałki lodu lub nawet śnieg, oznacza to, że nie były właściwie przechowywane i mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jedz takie, które były tylko lekko oszronione.

#6 Ryba

Jak kupić dobrą rybę? Zwróć uwagę na jej oczy - nie powinny być mętne. Łuski powinny szczelnie przylegać do ciała i mieć metaliczny połysk. Sprawdź jeszcze skrzela - powinny mieć jasną barwę.

#7 Czerwone mięso

Jeżeli masz taką możliwość w sklepie, to przyciśnij mięso palcem. Świeże powinno być na tyle sprężyste, że zostanie odcisk po Twoim palcu. Takie możesz spokojnie kupić, ale w domu dla pewności wykonaj jeszcze jeden test. Przetnij je na pół i sprawdź, czy ma ciemną barwę i białe kontury. Jeżeli tak, to niestety oznacza, że jest naszprycowane chemią, żeby przedłużyć jego trwałość. Owiń je jeszcze papierowym ręczniczkiem i sprawdź, czy nie zawiera zbyt dużo krwi i wilgoci. Oznaczałoby to, że jego świeżość jest wątpliwa.

#8 Zioła

Weź w sklepie do ręki kiść koperku lub pietruszki. Zobacz, czy liście zwisają na boki. Jeżeli tak - produkt zawiera już o wiele mniej wartości odżywczych. Uważaj także na ciemny kolor i zbyt długie łodygi, co sugeruje, że rośliny zawierają azotany. Najlepiej wybieraj te o naturalnym, zielonym kolorze.

#9 Ser żółty

Pozostaw kawałek sera w temperaturze pokojowej bez opakowania. Jeżeli zrobi się miękki, to dobrze - oznacza to, że produkt jest wysokiej jakości. Jeżeli wysycha i pęka, a na jego powierzchni pojawi się wilgoć - lepiej go nie jedz.

# 10 Lody

Zrób prosty test. Pozostaw lody w temperaturze pokojowej. Jeśli zawierają tłuszcze roślinne, pozostaną zamarznięte przez dłuższy czas, po czym stopią się w rzadką ciecz. Lody o dobrej jakości będą się topić w białą, kremową substancję.

Koniecznie podziel się tymi wskazówkami ze swoimi znajomymi! Będą Ci wdzięczni!




Komentarze. Rozpocznij dyskusję.