Miss Gorilla - historie, które łączą ludzi i zmieniają rzeczywistość

Wystarczy 10 Minut w Marynacie, Żeby Wasze Grillowane Warzywa Smakowały Wspaniale!

1 maja 2017
przez Miss Gorilla Team   |   5,8 tys. wyświetleń
Wystarczy 10 Minut w Marynacie, Żeby Wasze Grillowane Warzywa Smakowały Wspaniale!

Wraz z nadejściem majówki, w Polsce oficjalnie rozpoczynamy sezon grillowy. Każdy, kto kiedykolwiek spróbował warzyw pieczonych na ruszcie, z pewnością został ich wielbicielem.

Dołożenie do smażonego mięsa wspaniałych i smacznych warzyw z grilla sprawi, że uczta będzie jeszcze lepsza, a doznania smakowe nieporównywalne. Warzywa stanowią doskonały dodatek do mięsa, a także do alkoholu jako przekąska. Ponadto, uważane są za dietetyczne.

Doskonale nadają się do tego cukinia, bakłażan, papryka, cebula, szparagi, kalafior, ziemniaki, marchew, pomidory, a nawet ogórek. Szczególnie dobre są grzyby.

Zwykłe upieczenie warzyw spowoduje, że będą one suche i gumiaste

Wrzucenie warzyw na ruszt sprawi, że stracą one wilgoć, a w rezultacie będą suche. Aby tego uniknąć, trzeba przygotować marynatę. Poniżej znajdziesz przykładowe przepisy.

Grillowane warzywa w marynacie klasycznej

Składniki

  • 500-700 gramów ulubionych warzyw
  • 200 g pieczarek
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek bazylii
  • rozmaryn
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju roślinnego
  • sól

Przygotowanie

1. Dokładnie wypłucz warzywa i grzyby. Możesz zalać je wodą i odstawić na godzinę - wtedy lepiej przyjmą marynatę.

2. Zacznij przygotowanie marynaty. Wyciśnij do miski sok z cytryny. Umyj bazylię i rozmaryn, a następnie drobno je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj olej, cytrynę, czosnek, zioła i sól.

3. Potnij warzywa i grzyby. Wrzuć do czystego worka. Wlej marynatę, zwiąż torebkę i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 10-30 minut.

4. Warzywa mogą być nabite na patyczki jak szaszłyki. Możesz te piec je standardowo. Piecz przez 10 minut z każdej strony.

Grillowane warzywa w zalewie miodowej

Składniki

  • 500-700 gramów ulubionych warzyw
  • 200 g pieczarek
  • 4-5 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3-4 goździki
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Przygotowanie

1. Dokładnie wypłucz warzywa i grzyby. Możesz zalać wodą i odstawić na godzinę - wtedy lepiej się zamarynują.

2. Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj do jednolitej konsystencji.

3. Potnij warzywa i grzyby, a następnie umieść je w czystym worku. Wlej marynatę, zawiąż i wymieszaj. Pozostaw na 30 minut.

4. Piecz przez 10 minut z każdej strony.

Grillowane warzywa w zalewie winnej

Składniki

  • 500-700 gramów ulubionych warzyw
  • 200 g pieczarek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • zmielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

1. Dokładnie wypłucz warzywa i grzyby. Zalej wodą i odstaw na godzinę.

2. Cebulę zmiel w blenderze. Do białego wina dodaj liść laurowy, posiekaną cebulę, czarny pieprz, olej i sól. Dokładnie wymieszaj.

3. Pocięte warzywa i grzyby umieść w czystym worku. Wlej marynatę, zawiąż i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 40 minut.

4. Piecz warzywa po 5-10 minut z każdej strony. Takie warzywa są bardzo dobrym składnikiem na pizzę!

Napisz w komentarzu jak smakowało! Może masz jakieś inne, sprawdzone przepisy?




Komentarze. Rozpocznij dyskusję.