Miss Gorilla - historie, które łączą ludzi i zmieniają rzeczywistość

Jest Tylko Jeden Powód Dla Którego Nie Powinieneś Jeść Nutelli. Naukowcy Alarmują, Sklepy Wycofują Ze Sprzedaży, a Producent Nie Widzi Problemu.

12 stycznia 2017
przez Miss Gorilla Team   |   12,0 tys. wyświetleń
Jest Tylko Jeden Powód Dla Którego Nie Powinieneś Jeść Nutelli. Naukowcy Alarmują, Sklepy Wycofują Ze Sprzedaży, a Producent Nie Widzi Problemu.

Któż z nas nie oprze się od czasu do czasu kanapce z Nutellą? Ach, a może po prostu kilka łyżeczek bezpośrednio ze słoika? Ten smakołyk można kochać lub nienawidzić i okazuje się, że ma na całym świecie tyle samo zwolenników co przeciwników.

Któż z nas nie oprze się od czasu do czasu kanapce z Nutellą? Ach, a może po prostu kilka łyżeczek bezpośrednio ze słoika? Ten smakołyk można kochać lub nienawidzić i okazuje się, że ma na całym świecie tyle samo zwolenników co przeciwników. Ci drudzy, zarzucają mu negatywny wpływ na zdrowie oraz obarczają go odpowiedzialnością za epidemię otyłości w krajach wysoko rozwiniętych.

Producent swoje...

Nutella jest flagowym produktem włoskiego producenta wyrobów cukierniczych Ferrero. Jego sprzedaż generuje 1/5 zysków całego przedsiębiorstwa. Mimo zarzutów, że spożywanie tego smakołyku może być niebezpieczne dla zdrowia, przedstawiciele firmy oświadczyli, iż nie zamierzają zmieniać składu nutelli, ponieważ wpłynęłoby to negatywnie na smak i jakość produktu.

Już jakiś czas temu rozpoczęli kampanię reklamową, która ma przekonać klientów, że stosowany przez nich olej nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. W spocie kierownik ds. zakupów Ferrero, Vincenzo Tapella, mówi: „Olej palmowy używany przez Ferrero jest bezpieczny, ponieważ pochodzi ze świeżo wyciśniętych owoców i przetwarzany jest w kontrolowanych temperaturach”. Reklamę możecie zobaczyć poniżej:

A naukowcy swoje...

Jak orzekł Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwiększają one prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. Część włoskich sklepów masowo wycofuje produkt ze sprzedaży.

Trudno uwierzyć, że uwielbiany przez wszystkich amatorów czekolady smakołyk posiada właściwości rakotwórcze. Spowodowane jest to zawartością oleju palmowego, który w procesie podgrzewania do temperatury 200 stopni Celsjusza, zaczyna wytwarzać szkodliwe substancje. To ten jeden składnik budzi tyle kontrowersji. Warto jednak zauważyć, że 25% zawartości opakowania z nutellą, to właśnie utwardzony olej palmowy.

Jak nie wiadomo o co chodzi...

Nie ulega wątpliwościom, że do podjęcia decyzji o pozostawienie obecnego składu kremu zadecydowały także (a może głównie?) czynniki ekonomiczne. Olej palmowy jest najtańszym olejem roślinnym. Ferrero wykorzystuje około 185 tysięcy ton tego oleju rocznie, więc zastąpienie go droższymi substytutami, może narazić firmę na duże straty.

A Wy? Zrezygnujecie z tej przyjemności?




Komentarze. Dołącz do dyskusji.

Polub Miss Gorilla. Obserwuj nas na Facebooku.