Miss Gorilla - historie, które łączą ludzi i zmieniają rzeczywistość

Oto Powód, Dla Którego Nigdy Nie Powinieneś Jeść Spleśniałego Chleba!

7 maja 2017
przez Miss Gorilla Team   |   9,4 tys. wyświetleń
Oto Powód, Dla Którego Nigdy Nie Powinieneś Jeść Spleśniałego Chleba!

Jeżeli masz dom pełen domowników, prawdopodobnie nie ma problemu z pleśnią na chlebie, ponieważ jest na bieżąco zjadany. Inaczej jest w przypadku, gdy mieszkamy samotnie i nie jesteśmy w stanie zjeść całego bochenka chleba w krótkim czasie.

Problem najczęściej występuje w pieczywie pakowanym do folii. Zazwyczaj jest ono pakowane zbyt szybko po wypieku. Wydzielająca się para powoduje wilgoć, a ona z kolei sprzyja powstaniu pleśni.

Jeżeli chociaż raz zauważyłeś pleśń na swoim ulubionym pieczywie, zacząłeś sprawdzać go częściej. Prawidłowo!

Co robisz, gdy zauważysz pleśń na jednej kromce w krojonym chlebie?

A) wyrzucasz cały chleb do śmietnika
B) sprawdzasz, czy są jeszcze kromki, które można uratować?

Jeżeli wybrałeś opcję B to musisz wiedzieć, że eksperci radzą zmienić podejście do tematu. Natychmiast.

Przedstawiciel Departamentu Rolnictwa USA ostrzegła, że spożycie spleśniałego chleba jest niebezpieczny dla zdrowia. Pozornie bezpieczna i czysta część chleba, której nie boimy się zjeść, może być także zakażona. Pleśń jest obecna nie tylko w widocznym miejscu - przez otwory w pieczywie, zatruwa całe pieczywo! Zarodniki pleśni rozproszone są w każdej kromce, która pozornie nadaje się do spożycia.

Warto zauważyć, że nie każdy produkt jest tak samo podatny na pełne zakażenie.

Pieczywo, ze względu na swoją porowatą strukturę, może szybko wypełnić się zarodnikami. Nie jest tak w przypadku sera, gdzie możliwość przeniknięcia pleśni jest dużo trudniejsza - są gęste i tłuste. Zatem jedzenie kawałków, na których nie widać pleśni jest znacznie bezpieczniejsze.

Dlaczego nie jeść chleba, na którym pojawiła się pleśń?

Jak już pisaliśmy wyżej, zarodniki mogły dostać się do pozostałej części pieczywa. Wygląd zewnętrzny może wskazywać zupełnie co innego niż stan faktyczny. Czyste kromki mogą już być zarażone. Wraz z jedzeniem będziesz przyjmować trujące mykotoksyny, które mają zdolność wywoływania objawów alergicznych układu oddechowego.

Udostępnij znajomym! Niech przestaną jeść pozornie zdrowe kromki pieczywa!




Komentarze. Dołącz do dyskusji.